Alianta Familiilor din Romania

Societate şi politică

AFR se implică în viaţa cetăţii, fiind preocupată de mediul moral în care trăim noi şi familiile noastre. De asemenea, suntem interesaţi de legile care se adoptă şi care ni se aplică la nivel local, naţional şi unional (UE). Ne implicăm în politica cetăţii, a ţării şi a Uniunii de pe o poziţie nepartinică,colaborând cu orice organizaţii civile sau politice care pot contribui la un mediu sănătos şi siguri pentru familiile României.

Deşi unii creştini recomandă neamestecul în treburile politice, noi credem că avem datoria să facem aceasta, pentru a influenţa legile care ni se aplică şi a contribui la un mediu sănătos pentru familiile noastre. Avem nevoie de legi care să reflecte valorile culturale, morale şi religioase ale poporului nostru.

La nivel local, una dintre acţiunile noastre este Ghidul alegătorului, prin care le recomandăm alegătorilor să îi voteze pe candidaţii pro-familie şi să nu îi voteze pe cei anti-valori.

Democraţia presupune reprezentarea cât mai multor cetăţeni ai ţării într-un for legiuitor - Parlamentul. Odată ales în Parlament, un politician trebuie să îi reprezinte pe cei ce l-au trimis acolo. El trebuie să respecte şi să promoveze valorile celor ce l-au ales. În realitate însă, prea mulţi politicieni promovează alte lucruri decât cele dorite şi susţinute de alegătorii lor.

În fiecare campanie electorală - pentru alegerile naţionale şi pentru cele europarlamentare - AFR analizează candidaţii principalelor partide din punct de vedere al respectului pentru valorile familiei. De fapt, analiza începe dinaintea campaniei electorale, printr-o monitorizare continuă a activităţii politicienilor. În campania electorală, discutăm cu ei pe teme legate de căsătorie, familie, viaţă şi legislaţia aferentă. La final, analizăm toate informaţiile disponibile şi emitem Ghidul alegătorului.

Votul uninominal le-a permis cetăţenilor să poată vota candidaţi distincţi, nu liste de partid pe care erau ascunşi candidaţi corupţi, certaţi cu legea sau imorali. AFR a putut recomanda, dar şi respinge candidaţi din partide diferite, arătând astfel că nu susţine un anumite partid.

În 2014 însă, actuala Putere doreşte revenirea la votul pe liste de partid, pentru Camera Deputaţilor. Acesta reprezintă un mare pas înapoi, întrucât cetăţenii vor fi forţaţi să voteze la grămadă o listă de candidaţi buni şi candidaţi nepotriviţi. În aceste condiţii, AFR va analiza candidaturile de pe listele principalelor partide, realizând un punctaj al acestora, între o valoare de 1 (complet indezirabilă) şi 10 (complet dezirabilă - de votat).

Este de înţeles că AFR nu poate garanta pentru evoluţia viitoare a nici unui politician. Aşa cum am arătat mai sus, emitem aceste analize pe baza informaţiilor disponibile la zi. Dacă cetăţenii dispun de informaţii verificate, obiective, privind activitatea sau declaraţiile politicienilor şi candidaţilor, îi invităm să ni le comunice.

Suntem activi şi la nivel unional, colaborând cu europarlamentarii români şi formulând opinii care sunt depuse în comisiile de lucru ale Parlamentului European.

Opinie şi comentariu AFR adresat PACE pe marginea draftului de reglementare privind accesul femeilor la îngrijire medicală

Scrisoarea AFR către ONU pe tema valorilor tradiţionale

pagină sus