Alianta Familiilor din Romania

Poziţia AFR faţă de actele biometrice

Începând din anul 2009, în România se emit paşapoarte biometrice - un format nou de paşaport care conţine, în formă electronică, date despre titular. De la 1 aprilie 2014 se vor emite şi cărţi de identitate biometrice, însă cetăţenii vor putea opta în continuare pentru acte de identitate ne-biometrice.

O parte a societăţii civile este împotriva documentelor biometrice, aducând argumente de natură religioasă şi argumente ce ţin de libertatea persoanei.

Discuţiile din mass-media au atins în unele momente niveluri derizorii, care nu au putut oferi publicului neinformat o opinie echilibrată asupra subiectului.

Alianţa Familiilor din România, ca organizaţie a societăţii civile, este interesată de libertăţile fundamentale ale omului, aşa cum i-au fost conferite acestuia de către Creator.

Analizând informaţiile puse la dispoziţie de autorităţi, precum şi aspectele morale implicate în acest proces, dintr-o perspectivă socială şi religioasă, afirmăm următoarele:

1. Acceptarea documentelor de identitate biometrice în sine nu reprezintă însemnarea cu cifra 666 menţionată în cartea Apocalipsei din Sfânta Scriptură.

2. Totuşi, cei ce acceptă astăzi aceste acte biometrice ar trebui să privească lucrurile în perspectivă. La început au fost doar paşapoartele biometrice, care au fost introduse cu explicaţii legate de securitate. Din 2014, cu aceeaşi explicaţie, avem buletine biometrice. De asemenea, avem reţete medicale electronice. Putem vedea o evoluţie către un singur card sau document biometric care va conţine toate datele individului: identitate, medicale, bancare... Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate a cerut deja introducerea cardului de sănătate pe cartea de identitate biometrică. Deocamdată, cardul de sănătate este separat. Statul va urmări şi va ţine evidenţa populaţiei, din toate punctele de vedere, prin intermediul acestui act biometric unic. Cine nu va avea acel act sau card sau cip nu va putea face nimic - nu se va putea angaja, nu va putea fi plătit de angajator, nu va putea cumpăra sau vinde produse, nu va putea merge la medicul de familie...

3. Într-o fază ulterioară, tot din motive "practice" (combaterea terorismului, evitarea furtului, a pierderii sau chiar a uitării acasă a cardului...), se va propune şi se va trece la "cardul la purtător", sub forma unui cip ataşat persoanei (introdus sub piele). Cine nu îl va accepta va fi privit automat ca suspect sau potenţial terorist.

4. Acest proces gradual, acceptat în mod conştient de individ, poate fi considerat o împlinire a evenimentelor anunţate în cartea Apocalipsei din Sfânta Scriptură.

"[Fiara] îi face pe toţi, pe cei mici şi pe cei mari, şi pe cei bogaţi şi pe cei săraci, şi pe cei slobozi şi pe cei robi, să primească semn pe mâna lor cea dreaptă sau pe frunte, ca nimeni să nu poată cumpăra sau vinde, decât cel ce are semnul sau numele fiarei sau numărul numelui fiarei." (Apoc. 13:16-17)

9 aprilie 2014: Cardurile de sănătate vor fi distribuite gratuit prin Poşta Română. Ele conţin dosarul medical al deţinătorului şi, în scurt timp, orice serviciu medical va fi condiţionat de prezentarea cardului - detalii.

1 aprilie 2014: De la această dată se emit cărţi de identitate biometrice, în paralel cu cele clasice. Cetăţenii vor putea alege, însă nu li se face cunoscută această posibilitate.

29 iunie 2013: CNAS a cerut introducerea cardului de sănătate pe cartea de identitate, din motive de economie. Legislaţia pare să se îndrepte în această direcţie - detalii.

14 martie 2013: O mie de persoane protestează la Parlament împotriva introducerii anunţate a buletinelor biometrice.

1 februarie 2011: Autorităţile organizează o dezbatere cu societatea civilă, pe tema cardului de sănătate biometric. Comunicatul Forului Ortodox Român emis după dezbatere.

Noiembrie 2010: Autorităţile anunţă că de la 1 ianuarie 2011, românii vor putea merge la medicul de familie doar cu cardul de sănătate biometric. Asemenea paşaportului biometric, acesta va conţine date electronice despre sănătatea persoanei (grupă sanguină, boli trecute sau prezente, alergii, etc.). Unificarea actelor de identitate, de sănătate şi a cardurilor bancare într-un singur instrument se profilează ca o alternativă "practică" pentru Evidenţa (şi Controlul) Populaţiei.

August 2010: Autorităţile anunţă că din anul 2011 se vor introduce actele de identitate biometrice.

Articol despre nesiguranţa paşapoartelor biometrice, pe situl BBC

pagină sus